HELP!
mijn Joomla! website is gehacked
Joomla website gehacked?!
Wanneer iemand tracht toegang te krijgen tot het systeem of de computer van een ander, wordt dit aangeduid als 'hacken'. Hacken kan variëren in technische complexiteit, waarbij zelfs het 'raden' van iemands wachtwoord als een vorm van hacken wordt beschouwd. De indringer verkrijgt uiteindelijk toegang tot de computer, bestanden en/of accounts van het slachtoffer.
Helaas kan ook jouw Joomla! website het doelwit zijn van dergelijke aanvallen.
Joomla! website gehacked?
Stappenplan om tot oplossing te komen
1. **Neem je website offline**: Om verdere schade te voorkomen, moet je de gehackte website offline halen. Dit voorkomt dat aanvallers verdere toegang hebben tot je site en gegevens.
2. **Maak een back-up**: Voordat je iets anders doet, maak je een back-up van je gehackte website. Dit helpt je bij het herstellen van de website nadat je het probleem hebt opgelost.
3. **Scan op malware**: Voer een grondige malware-scan uit op je websitebestanden en database. Er zijn verschillende online tools en beveiligingsplugins voor Joomla die je kunt gebruiken om dit te doen.
4. **Update Joomla en extensies**: Zorg ervoor dat je Joomla en alle extensies die je gebruikt, up-to-date zijn. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen uitbuiten.
5. **Controleer gebruikersaccounts**: Controleer alle gebruikersaccounts op je website, inclusief beheerdersaccounts. Verwijder ongeautoriseerde accounts en zorg ervoor dat alle gebruikers sterke wachtwoorden hebben.
6. **Wijzig wachtwoorden**: Wijzig alle wachtwoorden die gerelateerd zijn aan je website, inclusief FTP- en database-wachtwoorden.
7. **Onderzoek de hack**: Probeer te achterhalen hoe je website is gehackt. Controleer de serverlogs en zoek naar verdachte activiteiten.
8. **Beoordeel extensies en sjablonen**: Als je verdachte of onbekende extensies of sjablonen gebruikt, overweeg dan om ze te verwijderen of te vervangen door vertrouwde bronnen.
9. **Verwijder schadelijke code**: Als je malware hebt gevonden, verwijder deze dan zorgvuldig uit alle bestanden en database-items.
10. **Beveilig je website**: Overweeg beveiligingsmaatregelen zoals het implementeren van een Web Application Firewall (WAF), het gebruik van sterke wachtwoorden, en het beperken van toegang tot belangrijke bestanden en mappen.
11. **Controleer bestanden op wijzigingen**: Na het opruimen van de hack, controleer je opnieuw alle websitebestanden op eventuele wijzigingen om er zeker van te zijn dat alles weer in orde is.
12. **Meld je aan bij Google Search Console**: Als je website op de zwarte lijst van Google staat vanwege malware, kun je je aanmelden bij Google Search Console om je website opnieuw te laten beoordelen en van de zwarte lijst te laten verwijderen.
13. **Informeer je gebruikers**: Als je een website hebt met geregistreerde gebruikers, informeer ze dan over de hack en stel ze op de hoogte van de genomen maatregelen.
Als je je niet comfortabel voelt om deze stappen zelf uit te voeren, raad ik je aan om contact met mij op te nemen. Ik kan je helpen om de hack op te lossen en de beveiliging van je website te verbeteren.
Oorzaak?
Malware
Upgrade uitvoeren
Controle
Live zetten
Ondersteuning
Joomla! website gehacked?
vanaf
Inhoud redden
Opschonen bestanden
Controle database
Aanpassen wachtwoorden
Back-up maken
Website on-line zetten
Antwoorden op veelgestelde vragen
Niet elke internetcrimineel richt zich op jouw website of gebruikersgegevens, net zoals niet alle inbrekers geïnteresseerd zijn in huizen met waardevolle spullen. Soms kiezen ze voor verlaten panden om illegale activiteiten uit te voeren.
Een slecht onderhouden website is vergelijkbaar met zo'n leegstaand pand, waar spam, phishingmails en virussen onopgemerkt verspreid kunnen worden. De schade wordt pas merkbaar wanneer Google het ontdekt en bezoekers een gevaarsmelding zien.
Denk eraan: elke webruimte kan interessant zijn voor internetcriminelen.