Een spambericht is een bericht dat u ongevraagd ontvangt. Denk aan een e-mailbericht of een sms'je. De inhoud van het bericht bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van spam: die moet commercieel, ideƫel of charitatief zijn. In de Telecommunicatiewet staat dat het versturen van spam in Nederland is verboden.

Spam kan ervoor zorgen dat je inbox flink vervuild raakt met reclame.

Sinds 19 mei 2004 is spamming in Nederland bij wet verboden. Het versturen van ongevraagde e-mail, of het nu commercieel van inhoud is, politiek of charitatief, is niet langer toegestaan. Verzenders moeten aantoonbare toestemming hebben van iedere ontvanger voor elke (bulk-)mail die ze versturen, bij elke e-mail een duidelijke en makkelijke mogelijkheid tot afmelden bieden, en zichzelf als afzender duidelijk identificeren. Ook het verzamelen van e-mailadressen voor mailingen wordt door de aanpassingen in de Telecomwet aan banden gelegd. De OPTA (toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt in Nederland) is belast met de handhaving van het spamverbod voor spam afkomstig uit en gericht op, Nederland. Klachten over spam kunnen op een speciale website worden ingediend: www.spamklacht.nl.

Computers van spamverzenders zoeken actief op internet naar e-mailadressen, bijvoorbeeld op websites en in nieuwsgroepen. Elk adres dat gevonden wordt, wordt toegevoegd aan spamlijsten. Wees dus voorzichtig met het achterlaten of vermelden van uw e-mailadres in nieuwsgroepen en op websites.

Als u zelf een e-mail verzendt aan een grote groep mensen, plaats de e-mailadressen dan niet in het reguliere 'Aan'-veld van uw e-mailbericht, maar in het 'Bcc'-veld. 'Bcc' staat voor Blind Carbon Copy. Alle e-mailadressen die u hierin plaatst, zijn niet voor anderen te zien en dus ook niet voor potentiele spammers. Daarmee is niet gezegd dat zich onder uw vrienden of bekenden potentiele spammers zitten. Maar u weet niet waar uw e-mail nog meer naar toe gaat. In sommige e-mails wordt bijvoorbeeld verzocht om het bericht aan "zoveel mogelijk anderen" te sturen. Op die manier heeft u geen enkele grip meer op waar uw bericht blijft. Kortom, zorg dat u niet zelf lijsten met e-mailadressen verspreidt en gebruik het 'BCC'-veld.

Het 'BCC'-veld staat in het programma Outlook Express niet standaard aan. U kunt dit aanzetten door in het menu Beeld van een nieuw e-mailbericht een vinkje te plaatsen bij de optie "Alle koppen". Gebruikers van Microsoft Outlook kunnen dat doen via de optie "Veld BCC" in het menu Beeld in een nieuwe e-mail.

Een algemene technische oplossing tegen Spam bestaat niet. Het voorkomen en bestrijden is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal spam-e-mails dat wereldwijd wordt verzonden blijft flink stijgen. In de eerste elf maanden van 2014 steeg het spamvolume met 250 procent.